Het Theater aan het Vrijthof en het Stadhuis

Wat onzeker strompelen de pieten de ‘Vogelstruys’ uit. De biertjes hebben hun werk gedaan. Ze hebben twee goede tips gekregen en gaan meteen op onderzoek uit. Het Theater aan het Vrijthof is een indrukwekkend gebouw. ‘Dit is fantastisch! Aan een groot plein, gemakkelijk bereikbaar, grote parkeergarage, prima!’ Hoofdpiet is enthousiast. Nog enthousiaster worden de pieten als zij de grote zaal binnenlopen. ‘Kijk, als wij de kinderen naar hier laten komen om hun pakjes op te halen, kunnen wij op de transportkosten besparen!’, mompelt Hulppiet in zichzelf. Als ze weer op het plein staan, nadat de directeur hun het gebouw heeft uitgezet, blijkt dat het gebouw en de ligging niet zó ideaal zijn.

Selfie met stamgast

De terrassen zitten vol en de aardige stamgast vertelt hun dat het heel wat weken extra druk is: ‘D’r is altied get te doon oppe Vriethof’! Wijzend op de parkeergarage vervolgt hij: ‘Höbste gezeen wie prijzeg de graasj is? ‘Loer ins bij d'n André, deej heet 'n kastielke!’

Via de Grote Staat en de Nieuwstraat komen de pieten op de Markt. Midden op het plein staat een schitterend gebouw, het Stadhuis. In dat stadhuis werkt de tamelijk nieuwe burgermoeder, weet Hoofdpiet te vertellen. Ze lopen een van de twee monumentale trappen op en als ze naar beneden kijken, zien ze dat er al een ‘Hamburgerfabriek’ is! Een van de marktbezoekers ziet hun staan. ‘Dink geer det ut Carneval is?’ roept hij... Vlug lopen de pieten de grote hal binnen. ‘Moet je die trap zien! Ik zie Sinterklaas daar al vanaf komen lopen. De Hoofdpiet schreeuwt het bijna uit! Zó hard dat één van de fraaie oude deuren open zwaait en een mevrouw, de burgemeester, naar buiten komt gelopen.

‘Waarmee kan ik de heren van dienst zijn?’ ‘Dat is de burgermoeder…’ fluistert de hulppiet. Hoofdpiet hoort het niet en vraagt de mevrouw of het stadhuis te huur is. ‘Dat denk ik niet!’, antwoordt de mevrouw. Als zij het hele verhaal heeft gehoord moet zij de pieten teleurstellen. Hier komt géén Sinterklaasfabriek. Waar moet er anders getrouwd worden en vergaderd. En waar moet Prins Carnaval ontvangen worden? Als de burgermoeder heeft beloofd mee te zullen denken, groeten de pieten haar beleefd en gaan terug naar hun hotel.

#stadhuis #burgermoeder #Vrijthof #TheateraanhetVrijthof

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Sinterklaasfabriek Maastricht