Maastricht en ‘In Den Ouden Vogelstruys’

In de trein naar Maastricht bedenken de pieten een plan: niet in Maastricht logeren, zo onopvallend mogelijk rondlopen (verkleden!) en proberen de taal te spreken. Hiervoor hadden zij een Maastrichts woordenboek en een stadsplattegrond aangeschaft, extra verkleedspullen meegenomen en schuilnamen bedacht! Aangekomen in Maastricht, steken de pieten het Stationsplein over en wandelen Wyck in. Bij ‘Stadsherberg De Poshoorn’ blijven ze staan.

Pieten in carnavalskleding

Ze hebben de ‘t’ vergeten!’, zegt de Hoofdpiet. De pieten kiezen voor een grote kamer aan de voorkant van het hotel. Zo kunnen ze de omgeving goed bestuderen. Bij de receptie zijn ze wel verbaasd, twee pieten, hartje zomer, in Wyck en ze heten P. Hoofd en P. Hulp… Er is weinig tijd. De pieten gaan meteen de slag en beginnen met carnavalskleren aan te trekken!

Op Wikipedia hebben zij gelezen dat de Maastrichtenaar, of beter, de ‘Mestreechteneer’ een eigen taal heeft en iedere vreemdeling in die taal aanspreekt, of in het Engels.

Vlug proberen zij een paar nuttige Maastrichtse ‘begin-zinnen’. ‘Gooiendaag! Wie geit ut?’ en ‘Twiej pils!’ en het belangrijke: ‘Kinste hij in Mestreecht een paar groetse gebouws?’ De pieten wandelen de Servaasbrug over en komen langs het Vleeshuis, Amorsplein en Platielstraat op het Vrijthof. Daar precies op de hoek vinden zij het café waar de hele wereld het over heeft: ‘In Den Ouden Vogelstruys’!

Vlug gaan ze naar binnen. ‘Gooiendaag! Wie geit ut?’, roept Hoofdpiet luid. Het blijft even stil maar na het tweede biertje staan de pieten met een paar stamgasten te praten.

Al snel horen de pieten dat het nog geen carnaval is. Zonder iets over hun geheime opdracht te vertellen stellen ze de belangrijke vraag: ‘Kinste hij een paar groetse gebouws?’ Het duurt nog twee biertjes voordat de stamgasten twee gebouwen noemen: het Theater aan het Vrijthof en het Stadhuis op de markt. Zou dat wat voor Sinterklaas zijn…?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

#Sinterklaas #Vogelstruys #Poshoorn #Vrijthof

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Sinterklaasfabriek Maastricht