Maastricht en ‘In Den Ouden Vogelstruys’

October 14, 2016

 

In de trein naar Maastricht bedenken de pieten een plan: niet in Maastricht logeren, zo onopvallend mogelijk rondlopen (verkleden!) en proberen de taal te spreken. Hiervoor hadden zij een Maastrichts woordenboek en een stadsplattegrond aangeschaft, extra verkleedspullen meegenomen en schuilnamen bedacht! Aangekomen in Maastricht, steken de pieten het Stationsplein over en wandelen Wyck in. Bij ‘Stadsherberg De Poshoorn’ blijven ze staan.

 

 

Ze hebben de ‘t’ vergeten!’, zegt de Hoofdpiet. De pieten kiezen voor een grote kamer aan de voorkant van het hotel. Zo kunnen ze de omgeving goed bestuderen. Bij de receptie zijn ze wel verbaasd, twee pieten, hartje zomer, in Wyck en ze heten P. Hoofd en P. Hulp… Er is weinig tijd. De pieten gaan meteen de slag en beginnen met carnavalskleren aan te trekken!

 

 

 

 

Op Wikipedia hebben zij gelezen dat de Maastrichtenaar, of beter, de ‘Mestreechteneer’ een eigen taal heeft en iedere vreemdeling in die taal aanspreekt, of in het Engels.

 

Vlug proberen zij een paar nuttige Maastrichtse ‘begin-zinnen’. ‘Gooiendaag! Wie geit ut?’ en ‘Twiej pils!’ en het belangrijke: ‘Kinste hij in Mestreecht een paar groetse gebouws?’ De pieten wandelen de Servaasbrug over en komen langs het Vleeshuis, Amorsplein en Platielstraat op het Vrijthof. Daar precies op de hoek vinden zij het café waar de hele wereld het over heeft: ‘In Den Ouden Vogelstruys’! 

 

Vlug gaan ze naar binnen. ‘Gooiendaag! Wie geit ut?’, roept Hoofdpiet luid. Het blijft even stil maar na het tweede biertje staan de pieten met een paar stamgasten te praten.

Al snel horen de pieten dat het nog geen carnaval is. Zonder iets over hun geheime opdracht te vertellen stellen ze de belangrijke vraag: ‘Kinste hij een paar groetse gebouws?’ Het duurt nog twee biertjes voordat de stamgasten twee gebouwen noemen: het Theater aan het Vrijthof en het Stadhuis op de markt. Zou dat wat voor Sinterklaas zijn…?

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente berichten

November 17, 2017

November 14, 2017

November 8, 2017

November 4, 2017

November 1, 2017

October 25, 2017

October 19, 2017

October 12, 2017

December 10, 2016

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

Sinterklaasfabriek Maastricht

© 2016 -2017 by Kiwanis.

​Adres Sinterklaasfabriek: 

SAM Decorfabriek

Meerssenerweg 215, 6224 AE Maastricht

Pers: 06-52698063

Eventinformatie:06-83190746